Wassenberghstraat 57


Casper Antonius Johannes Naber

Geboren: 16 maart 1906, Groningen
Laatste adres: Wassenberghstraat 57, Groningen
De dood ingedreven: 11 november 1944, Groningen

Casper Antonius Naber

Casper Naber is bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog handelaar in gereedschappen en ijzerwaren in de Gelkingestraat in de stad Groningen. Hij werkt tijdens de bezetting voor de verzetsgroep Packard. Zijn bijnaam is Clou, Frans voor nagel of spijker.
In 1943 stelt hij zijn bedrijfspand beschikbaar voor een geheime zendpost. Deze zender, “Beatrix” onderhoudt onder andere radiocontact met een in Engeland gevestigde Nederlandse spionagegroep. Naber codeert en decodeert berichten van deze groep. Ook helpt hij Joden aan onderduikadressen.

Op 9 of 10 november 1944 wordt Naber door een geheim agent verraden en opgesloten in het beruchte Scholtenhuis aan de Grote Markt in Groningen. Na de eerste verhoren besluit Naber een eind aan zijn leven te maken. Hij wil hiermee voorkomen dat hij als gevolg van zware mishandelingen doorslaat en andere verzetsstrijders verraadt. Het nemen van de beslissing valt hem zwaar. Niet alleen omdat hij een vrouw en drie jonge kinderen achterlaat maar ook vanwege zijn geloof. Een katholiek die zelfmoord pleegt, is een schande voor de kerk. Clou redeneert dan ook dat hij geen rustplaats op de katholieke begraafplaats krijgt, maar een lotgenoot weet hem die gedachte uit zijn hoofd te praten. ‘Je offert je immers op voor de goede zaak’, zegt hij geruststellend tegen Naber. Clou komt met zichzelf in het reine en springt bij het ochtendgloren uit het zolderraam. Hij is op slag dood en krijgt een graf op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Hereweg in Groningen. Postuum is hem het Bronzen Kruis toegekend.

Op de plek waar het Scholtenhuis heeft gestaan, is later de Naberpassage gekomen met een bijbehorend naambord. De passage is in 1975 geopend door Nabers weduwe en oudste kleinzoon, die naar zijn grootvader is genoemd. De passage is inmiddels verdwenen vanwege de verbouw van de oostwand van de Grote Markt. In 2014 heeft dezelfde kleinzoon de plaquette van zijn grootvader tijdens een officiële plechtigheid verwijderd. Op de plek van de voormalige winkelpassage ligt nu een nieuwe straat die de Grote Markt verbindt met het plein voor het Forum, de Naberstraat als eerbetoon aan Casper Naber.

———————————

Met dank aan kleinzoon Caspar Naber