Gerard Doustraat 85


Roelof Heidema

Geboren: 24 maart 1920, Leek
Laatste adres: Gerard Doustraat 85, Groningen
Gevangen gezet: 11 december 1944 in het Scholtenshuis
Weggevoerd naar Neuengamme: 16 januari 1945
Vermoord: 10 maart 1945, Neuengamme

Roelof Heidema is geboren op 24 maart 1920 in Leek. Hij is een zoon van Maarten Heidema en Hiltje Oostinga. Roelof heeft twee zussen en twee broers, hij is het oudste kind. Roelof is van beroep bouwkundige. In zijn vrije tijd speelt hij bij de voetbalvereniging G.R.C in Groningen. Roelof is verloofd met Jannie Weering, een meisje uit Emmer-Compascuum. Op 31 juli 1939 redt Roelof een kind in Emmer-Compascuum van de verdrinkingsdood. Hij krijgt hiervoor een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds.

Voor de oorlog zit Roelof bij de marechaussee. Begin 1942 zit hij bij de Verzetsgroep Vermeulen, die werk verricht op het gebied van inlichtingen en spionage. Zijn groep staat in verbinding met de Packardgroep. Dit is een Nederlandse inlichtingengroep die contacten onderhoudt met de regering in Londen. Later is hij ook leider van de Blauwe Rinus groep en maakt hij deel uit van de Belgisch-Nederlandse inlichtingengroep Wim.

Roelof verblijft in die jaren op verschillende adressen om zijn familie niet in gevaar te brengen. Hij gebruikt schuilnamen, o.a. Roelof Hogewaarden of Roelof Haeck. De zus van Roelof, Alberta Heidema (Bep) zit ook in zijn verzetsgroep, zij is koerierster.

Op 12 november 1944 is er een razzia in de gemeente Stroobos op de grens met Friesland. Ze arresteren Roelof Heidema. Bij fouillering vinden ze een visitekaartje met een valse naam. Een identiek visitekaartje is gevonden bij een huiszoeking in Groningen. Wat volgt is een verscherpt verhoor op het Scholtenhuis waarna Roelof op transport wordt gezet richting Duitsland.

Roelof Heidema is vermoord te Neuengamme op 10 maart 1945, hij is vierentwintig jaar oud geworden.

Ter nagedachtenis heeft de voetbalvereniging G.R.C. Groningen een plaquette geplaatst met leden die in de oorlog omkwamen, waaronder Roelof Heidema.
Het herdenkingsmonument in Leek, waarop ook Roelof Heidema herdacht wordt, waarschuwt tegen fascisme en discriminatie.

Zie onder info link G.R.C.
https://www.online-begraafplaatsen.nl/graf/989984/1410190/Hans-van-Hessen
https://www.online-begraafplaatsen.nl/zerken.asp?bgp=2343&g=986414&command=showgrafp

https://www.delpher.nl

Postuum worden aan Roelof Heidema op 27 september 1954 door de Belgische en Nederlandse overheid in de Ridderzaal te Den Haag vier medailles uitgereikt. De Medaille met het kruis van Ridder in de orde van Leopold 2de, het Oorlogskruis 1940 met de palm, de Medaille van Weerstand en de Herinneringsmedaille aan de oorlog 1940-1945.

Zijn zus Alberta (Bep) Heidema is ook opgepakt. Zij wordt in april 1945 naar Kamp Westerbork gebracht en met een groep van vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. Met de bevrijding in zicht worden 116 vrouwen in de nacht van elf op twaalf april op mars gestuurd, bewaakt door Duitse soldaten. De vrouwen lopen drie nachten via Assen richting Groningen en vanuit daar richting Visvliet. Daar zijn ze op veertien april 1945 bevrijd.

https://www.groningen4045.nl/75-verhalen/gem-westerkwartier-eindpunt-vrouwenmars