Hoendiep 85


Klaas Alberts

Geboren: 22 december 1921 in Groningen
Laatste adres: Hoendiep 85, Groningen
Weggevoerd naar Neuengamme: 18-01-1945
Vermoord: 10 maart 1945 te Neuengamme

Klaas Alberts komt uit een gereformeerd gezin van vijf kinderen. Als hij 21 jaar is wordt hij onderwijzer in Vries. Aan het hoofd van de school, Gerrit Schoon, laat Klaas weten in het verzet te willen. Dat gebeurt niet meteen. Als Klaas onderwijzer wordt te Koekange zoekt hij Gerrit nog eens op met de vraag om hem in te schakelen voor het verzet.
Als Gerrit Schoon begin 1944 de KP (knokploeg) Noord Drenthe opricht, wordt Klaas de eerste KP’er. Zijn schuilnaam is “Had”. Er komen meer jonge mannen bij het verzet en ze krijgen aanvankelijk lichte opdrachten om het “vak” te leren, zoals het “organiseren” van een goede fiets van een NSB’er.
Al gauw wordt Klaas ingeschakeld bij het LO werk (landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers) Zo raakt Had betrokken bij overvallen in Assen, Coevorden en Grootegast. Het gaat fout in september 1944 bij een overval op een collaborateur te Haren. Er ontstaat een schietpartij, waarbij Had ernstig gewond raakt. Hij wordt uiteindelijk overgebracht naar het academisch ziekenhuis te Groningen. Daar wordt Had na enkele dagen bevrijd door de KP Groningen. Bij Pop Dijkema (Oosterhoogebrug) herstelt hij van zijn verwondingen. Had wil zo snel mogelijk terug naar zijn KP vrienden.
Op 8 november 1944 gaat het helemaal mis. Had fietst met zijn vriend Frank Dijkstra naar de boerderij van de familie Nijmijer te Anreep, waar hun vrienden zich bevinden. Dat er kort van te voren een grote overval heeft plaats gevonden weten ze echter niet . Ze worden gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau, waar Frank Dijkstra weet te ontsnappen. Had gaat naar het huis van bewaring te Assen.
De bevrijding van de gevangenis van Assen op 11 december 1944 komt voor Had te laat. Hij zit dan in het Scholtenhuis, waar hij zwaar mishandeld wordt.
18 januari 1945 komt Klaas Alberts per trein uit Groningen aan in Neuengamme, waar hij 10 maart 1945 zal overlijden door uitputting. Klaas Alberts ligt begraven op Esserveld te Groningen.