Nieuwe Blekerstraat 13


Martin Hammerschlag

Geboren: 5 november 1898, Weener (Duitsland)
Laatste adres: Nieuwe Blekerstraat 13, Groningen
Weggevoerd naar Westerbork: onbekend
Vermoord: 31 maart 1944, Auschwitz

Martin Hammerschlag is de zoon van Louis Hammerschlag en Minna Bormin. Zijn vader komt uit Weener. Na zijn opleiding tot slager in Leer, keert Louis in 1876 terug naar Weener. Hij overlijdt op 26 januari 1910 in Leer.

Over de jeugd, de opleiding en het oorspronkelijk beroep van Martin Hammerschlag hebben we geen gegevens gevonden. In elk geval woont hij in 1938 in Leer. Dat deelt hij mee, als hij zich in dat jaar in Groningen inschrijft. Hij is dan marktkoopman in scheerbenodigdheden en woont achtereenvolgens in de Pelsterstraat en de Zoutstraat.

Zijn laatste adres in Groningen is Nieuwe Blekerstraat 13, waar hij zich een maand voor de Duitse inval inschrijft. In juli 1942 wordt hij, zoals zeer veel Joodse mannen in onze wijk, opgeroepen om te werken in een Joods werkkamp. Die werkkampen liggen onder meer in Drenthe en Overijssel. In welk kamp Martin terecht komt, is niet bekend. Vanuit het kamp wordt hij naar Westerbork gebracht. Voor korte tijd: op 31 augustus 1942 wordt hij naar Auschwitz gedeporteerd. Daar werkt hij in Monowitz nog bijna twee jaar in de industrie, totdat hij 31 maart 1944 vermoord wordt.