Taco Mesdagplein 13*


Hans Moolenaar*

Geboren: 5 november 1918, Loeboek Pakam (Nederlands-Indië)
Laatste adres: Taco Mesdagplein 13, Groningen
Gearresteerd: 1 maart 1945, Groningen
Bezweken: 22 mei 1945 in het Engelse veldhospitaal Rotenburg-Unterstedt bij Bremen

Hans Moolenaar wordt op Sumatra geboren als tweede zoon van David Moolenaar en Elizabeth Cornelia van Ebbenhorst Tengbergen.
Hun eerste zoon, Paul Tamalone, is ook geboren op Sumatra, op 18 juni 1916 in Tandjong Morawi.

De vader van de twee broers, David Moolenaar is in de twintiger jaren (1926-1930) administrateur van de rubberonderneming Melatti, gelegen ten zuidoosten van Medan, de hoofdstad van Deli (de huidige provincie Atjeh).

Eind jaren twintig keert het gezin terug naar Nederland, naar Groningen.
De moeder, E.C. van Ebbenhorst Tengbergen, overlijdt daar op 13 februari 1933.

David Moolenaar hertrouwt in 1936. Het echtpaar woont eerst aan de Oranjesingel 5 en vanaf 4 mei 1942 op het adres Taco Mesdagplein 13, samen met de zonen Paul Tamalone en Hans. Vader David is dichter en amateurfilmer. Er zijn korte films van hem op internet te vinden die een beeld geven van de jeugd van Hans, zowel op Sumatra als in Groningen.
Hans studeert elektrotechniek aan de hts/zeevaartschool in Groningen.

Hij is van beroep elektrotechnisch ingenieur en radiohandelaar met een winkel in de Poelestraat. Daarnaast is hij actief in het verzet.

Op 1 maart 1945 wordt Hans gearresteerd door de Sicherheitsdienst (SD) in verband met geheime zenders. Hij zit tot 17 maart 1945 gevangen in het Huis van Bewaring te Groningen en wordt dan op transport gezet naar kamp Neuengamme, waar hij een dag later aankomt. Hij maakt de evacuatiemars mee, die duurt totdat de gevangenen op 29 april 1945 in het plaatsje Sandbostel bevrijd worden. Hans is te zwak voor repatriëring. Hij wordt in een Engels veldhospitaal opgenomen, waar hij 22 mei 1945 overlijdt.

Hans Moolenaar is herbegraven op de Erebegraafplaats in Loenen (Oorlogsgravenstichting Nationaal Ereveld Loenen, D187).