Westerhaven 5


Bernard Lambertus Nienhuis

Geboren: 8 december 1912, Munnekezijl
Laatste adres: Westerhaven 5, Groningen
Doodgeschoten: 1 april 1945, thuis

Bernard Lambertus Nienhuis wordt geboren op 8 december 1912 te Munnekezijl- Grijpskerk als zoon van Harke Nienhuis en Jantien Nienhuis-Houwing. Harke en Jantien vestigen zich op 4 mei1936 aan de Westerhaven 5 te Groningen. In augustus 1943 overlijdt Harke, waarna Bernard met zijn vrouw Alijda Jantina Nienhuis-Bakker en hun dochter Joke bij Jantien intrekken. Bernard is procuratiehouder/boekhouder van beroep. Hij werkt op het kantoor van zijn neef, Marten van Til, die als Gewestelijk Commandant in het verzet actief is. Bernard raakt zo betrokken bij het verzetswerk. Hij gaat deel uitmaken van een verzetsgroep van veertien leden te Middelstum. Van Til is commandant van de groep.

Er is samenwerking met een verzetsgroep in Delfzijl en met de groep Antoons te Hoogkerk. Een van de taken van de groep is het veilig overbrengen van Joden en andere bedreigden via Delfzijl naar Zweden. Bernard verricht onder meer kopieerwerk voor van Til en ook voert hij koeriersdiensten uit. Enige tijd herbergt hij een Joodse onderduiker.
Verraad leidt tot arrestatie van een koerierster die onder marteling alle namen van de leden van de Middelstumer verzetsgroep moet prijsgeven. Op 1 april 1945 rijden vanuit het Scholtenshuis vier voertuigen uit om de veertien adressen te bezoeken. De auto met onder meer Westerhaven 5 als doel staat onder commando van de gevreesde Robert Wilhelm Lehnhoff, hoofd Sicherheitspolizei aan het Scholtenshuis. Bernard Nienhuis wordt onder bedreiging gedwongen de verblijfplaats van commandant van Til te noemen. Hij weigert en wordt ter plaatse door Lehnhoff geëxecuteerd. Op dertien van de veertien adressen verloopt het bezoek door de Duitsers identiek. Een van de leden van de groep slaapt die nacht bij buren; hij ontsnapt als enige aan executie en overleeft de oorlog.

Alijda en haar dochter Joke verhuizen spoedig na het gebeurde en nemen hun intrek bij Alijda’s moeder aan de H.W. Mesdagstraat 21 A.

Bernard Lambertus Nienhuis ligt begraven op het Nationale Ereveld Loenen.