Herman Colleniusstraat 52


Pieter Berend Venema

Geboren: 3 januari 1897
Laatste adres: Herman Colleniusstraat 52
Gefusilleerd: 25 september 1944 te Westerbork

Pieter Venema wordt op 3 januari 1897 in Groningen geboren als zoon van de bloemist Gerhardus Venema en Roelfina Wijgerts.
Pieter is van beroep handelaar-grossier in auto-onderdelen.
Hij trouwt met Johanna Adriana Steenmeijer. Het echtpaar krijg drie kinderen, twee dochters en een zoon.
Pieter is reserveofficier in het Nederlandse leger. Dat is waarschijnlijk een reden dat hij betrokken raakt bij de verzetsactiviteiten van de OD (Ordedienst). De leden van de OD zijn voornamelijk oud-militairen, beroepsmilitairen, dienstplichtige militairen en geestverwante burgers. Het is in het begin van de oorlog de grootste anti Duitse verzetsorganisatie. Aanvankelijk pleegt de organisatie actief sabotage, maar later na tegenslagen waarbij veel OD leden worden opgepakt, richt de organisatie zich vooral op hulp aan onderduikers.
Pieter Venema is ook actief in het Nationaal Steunfonds. Deze verzetsorganisatie richt zich aanvankelijk op financiële ondersteuning van de gezinnen van de zeevarenden, oud-militairen en onderduikers. Later worden ook verzetsorganisaties zoals de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) ondersteund Verder gaat er geld naar verzetsorganisaties, zoals de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten, de Ordedienst (OD), de Landelijke Knokploegen (LKP), de Illegale pers, de Persoonsbewijzencentrale (PBC) en de Raad van Verzet(RVV). De Spoorwegstaking van 1944 wordt voor een groot deel door de NSF bekostigd.
Om dit alles te kunnen financieren pleegt de organisatie onder meer de grootste bankfraude ooit in de Nederlandse geschiedenis.
Op 22 september 1944 wordt Pieter Venema na het vinden van een lijst met OD leden gearresteerd door de SD en gevangengezet in het Scholtenshuis. Enkele dagen later op 25 september 1944 wordt hij gefusilleerd in Westerbork. Enkele weken later ondergaan andere leden van het NSF waaronder de leider van het NSF in Noord-Nederland Iman Jacob van den Bosch hetzelfde lot.

(Bron informatie OD en NSF: Wikipedia)