Herman Colleniusstraat 58


Klaas Roelf Wigboldus

Geboren: 2 april 1919
Laatste bekende adres: Herman Colleniusstraat 58
Gesneuveld: 14 april 1945 bij Dorkwerd

Klaas Roelf Wigboldus wordt op 2 april 1919 geboren in Groningen. Hij is de jongste van vijf kinderen van Roelf Eppo Wigboldus en Lamina Geerdina Kuik.
Klaas Roelf is van beroep handelaar in bouwmaterialen en betonfabrikant. Aan het eind van de oorlog is hij verloofd met Nettie Mulder.

In de oorlog raakt hij betrokken bij de verzetsorganisatie KP/LO. Uit het archief van het OVCG valt op te maken dat hij commandant was van de Knokploeg (KP) Remco.
Klaas Wigboldus is volgens een aantekening op de systeemkaart uit het OVCG-archief als lid KP Remco tezamen met Reint Dijkema en Piet Dijkema betrokken bij de overval op drukkerij Hoitsema op 17 mei 1944. Bij deze overval in Groningen werden 133.450 bonkaarten gestolen. De grootste buit van alle kraken in Nederland tijdens de bezetting.
Op 14 april 1945 aan het begin van de slag om Groningen, hij is dan volgens OVCG-gegevens commandant “stoottroepen 1e sectie adjudant van Hoving”, komt Klaas Roelf om het leven. Met een groep van 5 verzetsstrijders loopt hij in een Duitse hinderlaag bij een poging een groep vluchtende landwachters te arresteren in de buurt van Dorkwerd.
In een vuurgevecht met Duitse militairen wordt Klaas Roelf meteen geraakt en is op slag dood. Slechts 2 verzetsstrijders weten te ontkomen, de andere 2 sneuvelen net als Klaas Roelf in het vuurgevecht.

bron foto: https://www.wkregister.nl/personen/klaas-roelf-wigboldus/