Wassenberghstraat 57


Casper Antonius Johannes Naber

Geboren: 16 maart 1906, Groningen
De dood ingedreven op: 11 november 1944, Groningen

Casper Antonius Naber

Casper Naber is bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog handelaar in gereedschappen en ijzerwaren in de Gelkingestraat in de stad Groningen. Hij werkt tijdens de bezetting voor de verzetsgroep Packard. Zijn bijnaam is Clou, Frans voor nagel of spijker.
In 1943 wordt hem gevraagd om zijn bedrijfspand beschikbaar te stellen voor een geheime zendpost. Deze zender, “Beatrix” geheten, onderhoudt onder andere radiocontact met een in Engeland gevestigde Nederlandse spionagegroep. Naber codeert en decodeert berichten van deze groep. Ook helpt hij Joden aan onderduikadressen.

Op 9 of 10 november 1944 wordt Naber door een geheim agent verraden en opgesloten in het beruchte Scholtenhuis aan de Grote Markt in Groningen. Na de eerste verhoren besluit Naber om een eind aan zijn leven te maken. Hij wil hiermee voorkomen, dat hij als gevolg van zware mishandelingen doorslaat en andere verzetsstrijders verraadt. Het nemen van de beslissing valt hem zwaar. Niet alleen omdat hij een vrouw en drie jonge kinderen achterlaat maar ook vanwege zijn geloof. Een katholiek die zelfmoord pleegt, is een schande voor de kerk. Clou redeneert dan ook dat hij geen rustplaats op de katholieke begraafplaats krijgt, maar een lotgenoot weet hem die gedachte uit zijn hoofd te praten. ‘Je offert je immers op voor de goede zaak’, zegt hij geruststellend tegen Naber. Clou komt met zichzelf in het reine en springt bij het ochtendgloren uit het zolderraam. Hij is op slag dood en wordt begraven op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Hereweg in Groningen. Postuum is hem het Bronzen Kruis toegekend.

Op de plek waar het Scholtenhuis heeft gestaan, is later de Naberpassage gekomen met een bijbehorend naambord. Deze passage is inmiddels verdwenen. Ze werd in 1975 geopend door Nabers weduwe en oudste kleinzoon. Laatstgenoemde verwijderde de plaquette van zijn grootvader, naar wie hij vernoemd is, in 2014 tijdens een officiële plechtigheid. Op de plek van de voormalige winkelpassage wordt een straat aangelegd die de Grote Markt verbindt met het plein voor het Forum. Deze verbinding gaat Naberstraat heten als eerbetoon aan Casper Naber.